Gezond dagritme

Een gezond dagritme tijdens de recuperatie van een burn-out is belangrijk om terug een optimale fysieke en mentale conditie te verwerven. Deze fysieke en mentale conditie is nodig om je terug goed te voelen en later weer aan het werk te kunnen.  Onder een gezond dagritme tijdens je ziekteverlof bij burn-out verstaan we: 

1. niet werken tijdens het ziekteverlof.
Niet werken is immers belangrijk om je de kans te geven los te komen van energievreters die je naar de burn-out gebracht hebben. Niet werken betekent ook geen mails bekijken, collega’s op afstand helpen, …Het betekent echter ook dat je je niet uitput met werk dat thuis is blijven liggen.

2. een zekere hoeveelheid beweging en/of sport.

Als je dit zou willen en dus ook de gunstige effecten voor je mentale en psychische gezondheid raden we je aan om minimaal 3 maal 20 minuten of 2 maal 30 minuten te sporten per week. Bij sporten is het aan te raden dit steeds in overleg met je huisarts te plannen. Het is mogelijk dat je je tijdens de eerste weken van je ziekteverlof te moe voelt om te sporten. We adviseren je dan dit geleidelijk (terug) op te nemen na een aantal weken. Het is immers uitvoerig aangetoond dat sporten de fysieke en mentale toestand verbeterd.

Indien je niet van sport houdt kan een matige intensieve beweging ook helpen. Matig intensief bewegen betekent dat je hartslag omhoog gaat maar dat je gedurende de inspanning nog een gesprek kunt voeren en dat je niet buiten adem bent. Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn wandelen, fietsen, zwemmen, de trap nemen, in de tuin werken, de auto wassen of stofzuigen.

3. het inlassen van potentieel leuke en ontspannende activiteiten
Ziekteverlof mag je in het kader van een burn-out recuperatie vrij letterlijk nemen. Het is inderdaad de bedoeling dat je potentiële leuke activiteiten plant. Het is immers zo dat deze positieve gevoelens genereren die belangrijk zijn om je beter te gaan voelen. Ontspannende en/of leuke activiteiten dragen bij aan het herstel van je stemming (goed humeur). Ga deze inplannen in je agenda. Het vermijden van deze activiteiten bestendigd je mindere stemming waardoor deze langer aanhoudt.

Uit onderzoek blijkt dat deze onderdelen een gunstige bijdrage kunnen leveren aan je recuperatie en dus aan het herstel van je levenskwaliteit. 

error: Content is protected !!