Slaapmodule

Uit onderzoek blijkt dat een verstoorde slaap sterk verband houdt met een verminderd psychisch en fysisch welbevinden. Om de klachten van stress en burn-out te verhelpen is een herstel van de slaap dus zeer belangrijk.

Het is evident dat een goede slaap een gunstige invloed heeft op mentale en fysieke fitheid. Een goede slaap vermindert vermoeidheid, zorgt voor een betere stemming en helpt om concentratie- en geheugenproblemen op te lossen.

De volgende aanbevelingen moeten helpen om de slaap te herstellen tot op het voor jou normale niveau. Bijvoorbeeld: als je normaal 7 uur slaapt en ongeveer 2 keer wakker wordt, dan is het de bedoeling dat we naar dit niveau terugkeren.

Vooraleer we aanbevelingen doen moeten we een idee krijgen van de huidige kwaliteit van je slaap. Daarom zal je vervolgens een aantal vragen moeten beantwoorden. Op basis van de antwoorden op deze vragen krijg je dan een aantal aanbevelingen.

Duurt het langer om in te slapen dan vroeger (de periode dat je geen burn-out klachten had)?

  • Ja
  • Nee

Wordt je meer wakker dan vroeger (de periode dat je geen burn-outklachten had) tijdens de nacht?

  • Ja
  • Nee

Geef met behulp van het aantal sterren de mate waarin je je uitgerust voelt wanneer je opgestaan bent.

We raden je af om tijdens de twee uur voor het slapen gaan je computer, tablet of smartphone te gebruiken. Het licht van deze toestellen zorgt voor een afname van de aanmaak van het hormoon melatonine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij een gezonde slaap. Een tekort van dit hormoon leidt dus tot slaapproblemen.

Indien je toch een scherm wenst te gebruiken, wat we je ten stelligste afraden, adviseren we je om de schermhelderheid terug te schroeven of een speciaal programma te gebruiken dat automatisch de helderheid aanpast tijdens de avonduren.

Alcohol heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen goede invloed op de slaap. Het brengt je wel sneller in slaap, maar het verkort je totale slaapduur aanzienlijk waardoor je minder uitgerust bent. 

Cafeïne is een stimulerend middel en houd je langer wakker. Ook sterk gesuikerde dranken hebben een opwekkend effect.

Om je slaapkwaliteit te verbeteren raden we je dus sterk af deze dranken te gebruiken tijdens de twee uur voor het slapengaan.

Een volle maag kan de slaap danig verstoren. Beter is om niet te eten gedurende de twee uur voor het slapengaan. Indien je echter wat honger hebt is het beter een lichte snack (bijvoorbeeld: yoghurt, droge koek, …) te gebruiken, immers ook honger kan je wakker houden.

Sporten binnen de twee uur voor je gaat slapen is eerder af te raden omdat het een activerend effect heeft wat je langer wakker houdt. Je kan beter dagelijks wat lichaamsbeweging hebben in de ochtend of in de vroege namiddag, dit verbetert de slaap.

Werken heeft een gelijkaardig opwekkend effect, hetgeen je eerder uit je slaap haalt. Je kan beter ontspannende activiteiten plannen ‘s avonds. Voorbeelden hiervan zijn een warme douche nemen, naar rustige muziek luisteren of een eindje rustig wandelen of een leuke TV serie kijken.

Ga op een redelijk tijdstip slapen. Dit is voor iedereen wat verschillend. De bedoeling van deze tip is dat je de slaap niet onnodig uitstelt door andere (leuke) dingen te doen.

Een normaal aantal uren slaap bedraagt ongeveer 7 à 8 uur. Probeer hieraan te komen. Sommige mensen hebben echter genoeg aan minder uren slaap. Vooral oudere mensen hebben vaak minder behoefte aan slaap, ze slapen minder snel in en slapen minder door.

Zorg dat u op vaste tijdstippen naar bed gaat en opstaat. Slaap in het weekend niet te lang uit. Deze routine is helpend voor een goede slaapkwaliteit.

Vermijd slapen overdag. Als je het toch doet dan niet meer dan 30 minuten.

Sta niet te laat op (onderzoek toont aan dat te lang slapen bij een depressieve stemming nefaste gevolgen heeft), dit wil zeggen blijf niet systematisch veel later in je bed liggen omdat je geen zin hebt om er uit te komen.

Zorg indien mogelijk dat je in een rustige kamer slaapt en niet gestoord wordt door lawaai.

Zorg dat je slaapkamer niet te warm of te koud is. 18°C is ideaal.

We verwachten dat bij naleving van de hogerstaande adviezen je slaapkwaliteit herstelt tot op het niveau van voorheen. Indien dit na enkele weken nog niet zo is schrijf je best even in voor de groepssessie of individuele sessie “Herstel van de slaap”. De keuze voor de groepssessie of individuele sessie hangt af van de richtlijnen van het bedrijf waarvoor je werkt. Om je hiervoor aan te melden stuur een mailtje naar ‘info@u-count.eu’ met je naam en voornaam en de vermelding ‘Herstel van de slaap, groep’ of Herstel van de slaap, individueel’. Noteer dit even voordat je de module nu afsluit.

error: Content is protected !!