Loopbaanbegeleiding loont de moeite: An “Ik had nood aan voldoening”

An was ongeveer 10 jaar lang klantenadviseur bij een grote bank. Tot ze zich na de zoveelste verandering begin dit jaar niet goed meer in haar vel voelde. Ze had echter niet onmiddellijk een oplossing voor ogen.

“Aanvankelijk was mijn job als klantenadviseur een ontzettend leuke en leerrijke werkervaring. Ik kreeg de kans om verschillende opleidingen te volgen op het gebied van verzekeringen, leningen en beleggingen. Ik had een uitgebreid takenpakket en het contact met de klanten uit het dorp was warm. Het werk was zwaar in die zin dat alle dossiers 200% van mijn aandacht vergden. Mensen rekenden immers op me om de lening voor hun droomhuis rond te krijgen of hun zuurverdiende spaarcenten goed te beleggen. Ook de zaterdag opening van het kantoor vroeg een opoffering ten opzichte van mijn gezin. Maar het gevoel dat ik het verschil maakte voor mijn klanten zorgde ervoor dat ik steeds met plezier richting bank vertrok.”

 

Ik werd stilaan een nummer

“Na 7 jaar kwam de eerste verandering. Mijn kantoor werd samengevoegd met enkele andere kantoren uit de regio waardoor ik langere verplaatsingen moest doen en soms 3 maal per week in een ander kantoor zat. Ik kreeg een opleiding in beleggingen en mocht alleen nog “business klanten” adviseren. Mijn takenpakket werd op die manier nogal éénzijdig en op de duur zelfs routineus. Ik miste “MIJN” mensen, het persoonlijk contact dat ik had.
Doorheen de jaren was ik het aanspreekpunt geworden van nieuwe en jonge collega’s, ik maakte hen wegwijs en hielp hen met de moeilijkere transacties, verzorgde hun planning. Eigenlijk nam ik een deel van de taken van mijn kantoorverantwoordelijke op en zij verwachtte dat ook. Elk jaar werd van me verwacht dat ik meer verkocht aan business klanten. Terwijl ik helemaal geen verkoper ben.
Ik voelde me steeds minder goed in mijn vel en had het gevoel dat ik gewoon een nummer was. Geen vernieuwing, altijd maar meer moeten presteren. Ik werkte op automatische piloot.
Toen kwam de onvermijdelijke crash. Mijn batterij was helemaal leeg en ik kreeg ze niet meer opgeladen. Ik zat drie maanden thuis.

Het was uiteindelijk mijn man die met het voorstel op de proppen kwam om loopbaanbegeleiding te volgen bij U-Count! Tijdens de verschillende sessies met Joris zochten we het antwoord op drie eenvoudige maar héél belangrijke vragen. Wie ben ik, Wat kan ik en Wat wil ik?

 

Uit de doos denken 🙂

“Toen ik voor de eerste keer langsging bij Joris, mijn loopbaancoach, werd meteen duidelijk dat de weg minder moeilijk was dan gedacht. Akkoord de eerste sessies waren best confronterend, maar Joris is een uiterst bekwame coach met een luisterend oor. Hij gaf me onmiddellijk het gevoel dat ik er niet alleen voor stond.”

“Door een analyse van mijn talenten en een aantal uitvoerige, diepgaande interviews kwam ik steeds meer tot het besef dat er mogelijkheden waren buiten de bankwereld. Het werd me snel duidelijk dat ik mijn voldoening haal uit persoonlijk contact en het helpen van mensen. Ik ben een problem solver die het best gedijt in een kleinere omgeving. Mijn ouders hadden vroeger een eigen zaak en het bleek dat ik zo’n omgeving onbewust miste.”

“Ik moet nog altijd lachen als ik terugdenk aan het moment dat Joris mij de opdracht gaf om ‘Uit de doos te denken’ 🙂 We maakten een zoekopdracht met zoektermen die mijn waarden en normen en mijn competenties weergaven. Het resultaat was verassend. Alle hits waren van kleinere familiale KMO’s met een job als ondersteunende coach/leidinggevende.  We pasten mijn CV aan zodat die mijn kwaliteiten in de verf zette, meer dan mijn uitgevoerde taken.”

“We selecteerde de beste 3 functies van de 7 die we gevonden hadden. Na een korte sollicitatieronde werd ik aangenomen bij een transportfirma. Als rechterhand van de zaakvoerder sta ik in voor de planning van de chauffeurs, maak ik contracten op en ben ik het aanspreekpunt voor de klanten. Ik geef leiding aan de twee administratieve dames van de boekhouding en de dispatcher.”

 

Denk niet dat je vastgelijmd zit op je stoel

“Om na 10 jaar uit de bankwereld te stappen was niet evident. Vooral omdat mijn ouders me vroeger steeds vertelde hoe blij ik moest zijn met zo’n stabiele job. Een job met aanzien. Een job waar ik tot aan mijn pensioen kon blijven werken. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is er een heuse mentaliteitswijziging. Ik ben zo ontzettend blij dat Joris mij heeft doen inzien dat ik de eigenaar ben van mijn carrière. Ik bepaal zelf waar mijn competenties het best tot uiting komen en waar ik het meeste voldoening uit haal.”

“Ik kan iedereen die de nood voelt om zichzelf heruit te vinden, die denkt dat hij of zij vastgelijmd zit op zijn stoel, die terug plezier wil vinden in zijn werk om loopbaanbegeleiding te volgen bij U-Count!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.