Toen ik uit onverwachte hoek een lesje kreeg in Loopbaanbegeleiding

Zoals velen onder jullie al weten (anders check je mijn linkedIn maar) ben ik 10 jaar actief geweest als Head Hunter.

Enkele jaren geleden had ik een kandidaat gespot die ideaal was voor een super opportuniteit die ik in portfolio had. Het was een serieuze sprong voorwaarts ten opzichte van zijn huidige rol en hij had alle kwalificaties en competenties voor de job. Ik maakte de cold-call.

“Sorry, maar ik ben niet geïnteresseerd” was zijn antwoord.

Als Head Hunter ben je wel gewoon aan afwijzing en ik gebruikte enkele technieken en overredingskracht om hem toch te laten luisteren naar die super job die ik in de aanbieding had. Wat uiteindelijk ook lukte.
Na mijn uitleg over de job inhoud, het bedrijf, de toffe collega’s en de enorme sprong voorwaarts die het zou betekenen voor zijn carrière zei de man iets wat me verbaasde.

“Bedankt voor het aanbod, maar ik heb het al gemaakt in mijn carrière hier”

Zoals gezegd ben je als Head Hunter wel gewoon aan excuses die mensen gebruiken om niet geïnteresseerd over te komen en zo hun marktwaarde op te drijven. Maar deze vond ik toch wel heel raar.
Ik kende zijn huidig bedrijf en wist waar in de structuur hij zich bevond. Hij had het in mijn ogen hélémaal nog niet gemaakt.

Deze kandidaat zat absoluut nog niet aan de top. Hij had een verrekijker nodig om de top van het bedrijf te zien. Hij behoorde zelfs nog niet tot het management team, hoewel hij daar alle skills voor bezat op papier.

Toen gaf de kandidaat mij een lesje in loopbaanbegeleiding!

“Ik weet dat je een unieke opportuniteit in portfolio hebt Joris, maar voor mij heb ik het al gemaakt. Carrière maken voor mij is doen wat ik graag doe. Ik ga elke dag met de glimlach naar het werk. Ik doe exact het werk waar ik als kind van droomde. Ik werk in een leuk bedrijf met toffe collega’s en het management waardeert mijn inbreng. Ze respecteren dat ik niet wil doorgroeien en geven me alle verantwoordelijkheid en vrijheid om mijn job goed te doen. Ik verdien genoeg om te kunnen doen wat ik graag doe en ik heb een leuk pakket extra legale voordelen. Ik ben trainer van de voetbalploeg van mijn zoon en heb nog geen enkel moment moeten missen. Ik zit in het oudercomité van de school en organiseer verschillende activiteiten per jaar. Ik werk graag in mijn tuin en trek er elke maand op uit met mijn vrouw om te gaan wandelen”

Hij wist héél goed wat de volgende stap in zijn carrière betekende. Minder vrije tijd, reizen naar andere bedrijfslocaties, management targets en meer stress. Dat was voor hem achteruitgang. Ondanks de hogere wedde en het aanzien van de buitenwereld.

Hij besloot met deze woorden:

“Jouw definitie van ‘carrière maken‘ Joris is die van wat de maatschappij ons voorspiegelt. Maar daar wordt niet iedereen gelukkiger van! Ik ken genoeg managers die geld willen geven om met mij te ruilen.”

Als loopbaanbegeleider is het dan ook mijn missie om iedereen die carrière te geven die HEN gelukkig maakt, niet de carrière die de maatschappij van hen verwacht.

Stuur mij een bericht via onderstaand formulier als je wil bespreken hoe we samen jouw ideale carrière vorm kunnen geven. Ik werk met de VDAB loopbaancheques.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.