Burn-out begeleiding

U-Count!


Burn-Out en Stress zijn de belangrijkste oorzaak geworden van uitvallen op het werk. De cijfers zijn ronduit alarmerend. 1 op de 10 werknemers kampt met een burn-out, 1 op 4 ervaart stress en spanningsklachten.

Een burn-out is een energiestoornis, veroorzaakt door chronische stress. (lees meer over wat stress & burn-out is?)

De impact op de levenskwaliteit, zowel psychisch als fysisch is enorm en vaak ben je tot alles bereid om “beter” te worden Hierdoor is er een wildgroei aan coaches en therapieën ontstaan. Vaak goedbedoeld, zoals de “ervaringsdeskundige” die werkt vanuit eigen inzichten. Het probleem met ervaringsdeskundigen leg je nog het beste uit met een vergelijking. Iedereen van ons heeft al op de trein gezeten, maar dat maakt je nog geen machinist. Iemand die 6 dagen opleiding tot coach heeft gevolgd is niet gekwalificeerd om je te helpen!

Burn-Out is een psychische aandoening met verschillende mogelijke oorzaken. Er is een juiste diagnose nodig om een adequate behandeling op te stellen. Zo moet worden vastgesteld of je geen depressie hebt (de symptomen zijn vaak gelijkaardig) en is het belangrijk om lichamelijke oorzaken van de uitputting uit te sluiten. (lees hier wat burn-out NIET is)

We weten dat mindfulness, sporten en gezonde voeding stress verlagen en energie verhogen. Probleem is dat deze, of therapieën die hierop gebaseerd zijn, alleen de gevolgen van stress aanpakken, niet de oorzaak. Om een blijvende, duurzame oplossing te bieden voor je burn-out en de kans op herval te minimaliseren moeten de stressoren zelf worden aangepakt.

U-Count! is een klinisch bewezen programma op basis van de cognitieve gedragstherapie. Het is een eHealth toepassing met blended care. Je volgt online therapie ondersteund door een eerstelijns psychologische hulpgroep en wekelijkse live groepssessies met een klinisch psycholoog.
Het U-Count! platform is erop gericht je stressoren en het gedrag dat deze in stand houden in kaart te brengen. Daarna volg je verschillende modules met specifieke remediëringsoefeningen per stressfactor. Je leert energievreters uit te schakelen en je batterijen terug op te laden.

 • Klinisch bewezen programma
 • Op basis van cognitieve gedragstherapie
 • Functionele diagnostiek van Gerrit Belis (klinisch psycholoog en gedragstherapeut)
 • Stepped & Blended care
 • Besloten digitale therapieomgeving, 24/7 beschikbaar
 • Wekelijkse (virtuele) groepssessies, max 10 personen, geleid door klinisch psycholoog
 • Gesloten Facebook groep voor U-Count! gebruikers, vraag en antwoord met psycholoog en gedragstherapeut
 • Multi device en responsive (PC, laptop, tablet, smartphone, Android en iOS)

 

Reïntegratie of Het Tweede Spoor Traject 

Nadat je stress klachten verdwenen zijn of je burn-out voorbij is komt het tweede luik. Zorgen dat de kans op herval geminimaliseerd wordt. Hier heb je twee mogelijkheden.
Ten eerste kan je kiezen voor reïntegratie. Je gaat terug aan de slag bij je huidige werkgever maar maakt afspraken over 1 of meerdere zaken:

 • Over gedeeltelijke werkhervatting
 • Over het aanpassen van je functie
 • Over het aanpassen van je werkplek

Ten tweede kan je kiezen vor het tweede spoor traject. Hier beslis je om niet terug te keren naar je vorige job en werkgever. Samen met je begeleider breng je je capaciteiten in kaart en kijk je welke job het beste bij je past.

U-Count! helpt je bij het opnieuw (deeltijds) aan het werk gaan of bij het kiezen van een nieuwe job. Dit gebeurt via Loopbaancoaching met de VDAB loopbaancheques. (klik hier voor meer informatie)